La 13 ani și înălțime de 156 de centimetri, un copil a ajuns să cântărească 90 de kilograme. Un bărbat a ajuns la 220 de kilograme și se măsura pe un cântar de la o moară.
În ultimii ani, obezitatea a ajuns o problemă care a devenit din ce în ce mai îngrijorătoare, atât în rândul medicilor, cât și în rândul populației. Alimentația nesănătoasă, stilul de viață haotic, stresul, toți acești factori au făcut ca unele persoane să se îngrașe excesiv. Și mai îngrijorător este faptul că tot mai mulți copii sunt afectați de această problemă, care poate produce efecte grave asupra sănătății. Medicul endocrinolog Cornelia Gheorghiu, din cadrul Policlincii Roman, spune că în evidențele cabinetului său are 30 de persoane care suferă de obezitate.
“Din fericire, nu se poate vorbi de obezitate morbidă, care presupune și disfuncții hormonale. La cabinet vin, în fiecare săptămână, cinci-șase copii care suferă de obezitate. În ceea ce privește adulții, avem cam 50 de prezentări pe săptămână. De vină pentru probleme care apar este alimentația nesănătoasă, în special produsele de tip fast food – în cazul elevilor. Am observat că acest tip de mâncare este preferat de către copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate. Este un fel de refulare“, a apreciat medicul endocrinolog Cornelia Gheorghiu.
Un record trist îl deține un copil de nici 13 ani, care, la înălțimea de 156 de centimetri, a ajuns să cântărească 90 de kilograme. “Am avut, în total, trei astfel de cazuri. Am avut și adolescente. În general, copiii ajung la cabinet între vârstele 14 și 18 ani, când sunt mai preocupați de modul în care arată. În ceea ce privește adulții, aceștia vin la cabinet până la vârsta de 35 de ani. Un bărbat a ajuns să cântărească 220 de kilograme. Cântarul nostru este limitat la 160 de kilograme, astfel că pacientul era nevoit să se cântărească pe un cântar de l