Lipovenii se plâng că hipermarketurile și samsarii le fac concurență neloială.
Oficial, întreaga zonă se numește Cartierul “Petre Rareș”, după numele străzii principale. Neoficial, se numește Cartierul Lipovenilor, chiar dacă – după spusele lui Ștefan Cărpușcă, epitrop al bisericii de rit vechi și om de vază în zonă – lipovenii au început să devină minoritari în cartier. Dintre cei care au mai rămas, cei mai mulți fac și acum ce au învățat de la străbuni: grădinăresc.
În zonă sunt solarii pe aproximativ un hectar, iar producția este cumpărată de romașcani din piață. “Dacă ar cumpăra-o pe toată, ar fi bine. Am ieși cu profit frumos. Dar nu suntem numai noi pe piață. Mai sunt și samsarii, și supermarketurile și concurența nu-i loială“, a spus Petre Sava (foto).
Stăpânește cam 2.000 de metri pătrați de solarii și consideră că se află undeva pe la mijlocul ierarhiei. Nu s-a îmbogățit de pe urma agriculturii, dar produce ceva mai mult decât i-ar fi necesar pentru casă. “În agricultură e ca la loterie, depinzi mult de factori pe care nu-i poți controla. Săptămâna trecută, din cauza zăpezii și a vântului puternic, mi s-a dărâmat un solar. Ca să-l repar, îl trec la cheltuieli neprevăzute. Dacă vremea e potrivită și se face producție mare, se face la toți producătorii, nu doar la mine, așa că ești nevoit să dai marfa pe mai nimic. Ca să faci agricultură performantă trebuie să ai mai mult de un hectar de pământ și să vinzi direct la en-gros, nu să pierzi vremea prin piață. Ce facem noi e agricultură de subzistență. Nu o să moară această activitate, dar o să ne chinuim“, spune Petre Sava.
Schimb de experiență la Matca
Petre Sava a învățat agricultură acasă. A făcut o școală de electricieni, dar a lăsat serviciul, pentru că nu le putea face bine pe amândouă: “Nu poți să faci agricultură după program, la oră fixă“. Nu a studi