Pare o glumă, la prima vedere: dacă există un interviu la angajare, de ce n-ar exista şi unul la plecare? Dar experţii în HR spun că nu este doar o găselniţă oarecare, nici un fel de “petrecere de divorţ”, ci o acţiune cât se poate de serioasă şi absolut necesară, atât pentru bunul mers al companiei, cât şi pentru viitorul profesional al angajatului intervievat.
Noţiunea de “exit-interviu” este tot mai des întâlnită în ultimul timp, mai ales în marile companii. Specialiştii spun că acesta poate fi util în remedierea problemelor dintr-o firmă. Interviul de plecare reprezintă o discuţie între reprezentantul departamentului de HR şi angajatul care părăseşte compania sau chiar între manager şi angajat. «Rezultatul unui astfel de interviu nu poate fi decât unul constructiv pentru companie, putând fi utilizat de către departamentele de HR pentru îmbunătăţirea proceselor interne şi a comunicării la nivel de companie”, spune Angelica Ene, Payroll Accountant în cadrul Accace.
De cele mai multe ori, spun consultanţii, un astfel de intreviu poate ajuta compania să înţeleagă exact cauzele diverselor conflicte sau chiar problemele de nivel tehnic ale companiei şi să găsească soluţii cât mai eficiente pentru diminuarea sau eliminarea lor.
«Interviul de plecare reprezintă vârful piramidei, oportunitatea angajatului de a oferi la rândul său un feedback, după toate verificările şi evaluările la care este supus de când aplică pentru un job şi până la încheierea contractului de muncă», mai spune consultantul Accace.
Pare o glumă, la prima vedere: dacă există un interviu la angajare, de ce n-ar exista şi unul la plecare? Dar experţii în HR spun că nu este doar o găselniţă oarecare, nici un fel de “petrecere de divorţ”, ci o acţiune cât se poate de serioasă şi absolut necesară, atât pentru bunul mers al companiei, cât şi pentru viitorul profes