Singurul club departament din judeţ, CS Unirea Focşani, se confruntă în această perioadă cu serioase probleme financiare. Sportivii secţiei de tir, una din secţiile care au confirmat aşteptările în ultimii ani şi de unde s-a lansat în marea performanţă campionul olimpic Alin Moldoveanu, se află în imposibilitatea de a participa la competiţiile naţionale deoarece clubul nu are bani pentru a le asigura trăgătorilor transportul, cazarea şi masa. În urmă cu două săptămâni, la etapa a patra a Campionatului Naţional, în sprijinul sportivilor a venit antrenorul Adrian Alaci, care a scos din buzunarul său suma cuvenită pentru participarea la concurs.
Mâine, are loc ultima etapă de Campionat Naţional, programată la Poligonul Tunari, dar campionii naţionali de la Focşani nu se vor afla pentru prima oară pe listele de concurs. Motivul este unul simplu: nu sunt bani. Forul care asigură finanţarea cluburilor departamentale din România, Ministerul Tineretului şi Sportului nu a fixat bugetul alocat pentru 2013 şi le-a cerut cluburilor să se descurce cum pot. „Nu ne-au trimis niciun ban până acum şi avem datorii peste tot. Este o situaţie delicată. Nu ştiu cum ne vom descurca în continuare“, ne-a declarat Petrea Vîlcu, directorul general al Clubului Sportiv Unirea Focşani.
Mai multe federaţii, mai puţini sportivi
În ultimii 20 de ani, tinerii şi-au schimbat prefe-rinţele: de la handbal, şah şi modelism s-a trecut la tenis de câmp şi baschet. Fotbalul a fost întotdeauna lider detaşat. Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii un raport oficial cu numărul de sportivi legitimaţi din România. „Recensământul“ vizează anul 2012, este cel mai recent în materie şi vine cu un verdict care dă măsura situaţiei reale a „celui mai bun ambasador al ţării“, aşa cum le place politicienilor să numească sportul atunci când se înghesuie pe la aeroport pentr