Multe din comune şi oraşe au rămas fără locuitori în urma emigrării tinerilor şi îmbătrânirii populaţiei. Localitatea cea mai mică din ţară are 99 de suflete
1 /.
Brebu Nou din judeţul Caraş-Severin este o comună necunoscută, chiar dacă în satul Gărâna din apropiere se organizează un festival internaţional de jazz.
Însă aşezarea din Transilvania deţine titlul neoficial de cea mai mică localitate (este vorba de comune, oraşe şi municipii), satele nefiind considerate unităţi administrative) din ţară ca număr de locuitori, aşa cum reiese din datele puse la dispoziţie de Ministerul Administraţiei.
Beneficiind de frumuseţea Munţilor Semenic, cei 99 de oameni din satele comunei – Gărâna şi Brebu Nou – o duc însă foarte bine, mai bine decât mulţi dintre românii care locuiesc în oraşe de peste 100.000 de locuitori, chiar dacă în localitate nu există şcoală, dispensar sau Poliţie.
Mai fiecare familie are propria pensiune, başca bani primiţi de la rudele de afară.
Toată comuna încape în biserică
În urmă cu zece ani, în cele două sate, situate la 35 de km de Reşiţa şi 135 de Timişoara, se regăseau 400-500 de familii. „Între timp, mulţi au plecat la muncă în străinătate”, ne lămureşte primarul Gabriel Bordea. S-a plecat masiv în Germania, comuna având multe familii cu origini nemţeşti - este vorba de ramura pemilor (germani provenind din Boemia).
Cei care au rămas au ca îndeletnicire afacerile din turism. Tiberiu Nicolici, 34 de ani, este unul dintre puţinii tineri care nu au emigrat. Este administratorul Pensiunii Unicat. Vara sunt mai mulţi vizitatori decât localnici. „Cei mai mulţi turişti vin în perioada iunieaugust. Atunci, toate locurile din unităţile de tip hotelier sunt ocupate”, explică acesta fericit.
Preţul unei nopţi de cazare este de 110 lei, asemănător cu pensiunile din Sinaia. „Grosul turiştilor vine din Bucureşti, Con