CENTRELE LUMII. De ce centrele şi nu centrul? Pentru că totdeauna sînt două…
Să ne imaginăm o hartă a lumii pe care e marcată tehnologia fiecărei zone, adică zestrea extragenetică a populaţiei de acolo. Pe harta de azi centrul lumii e America de Nord. Pe o hartă de ieri centrul ar fi fost Europa Occidentală. Pe o hartă de mîine credem că va fi centrul Asia de Est. Pe o hartă de poimîine nu ne încumetăm să spunem cine va fi şi nici măcar cine nu va fi centrul. În orice caz, poimîine în centru va fi cineva care mîine va trăi mai greu…
Să ne imaginăm o hartă a lumii pe care e marcată zestrea genetică a fiecărei zone. Dacă am face o corecţie în funcţie de alimentaţie, harta distribuţiei IQ-ului în lume ar aproxima-o destul de bine pe cea a zestrei genetice. Centrul de azi al lumii e Asia de Est. Centrul de ieri ar fi fost America de Nord. Iar cel de alaltăieri, Europa Occidentală. Nu ne hazardăm să spunem cine va fi mîine în centrul acestei hărţi, dar acela va fi poimîine în centrul hărţii lumii privind zestrea extragenetică, tehnologia.
De ce nu are lumea mereu acelaşi centru? Cum de se schimbă periodic centrul lumii? Care e legea după care se întîmplă acest lucru?
După părerea noastră lucrurile se petrec astfel.
O civilizaţie tehnologic mai avansată asigură populaţiei o viaţă mai uşoară, deci o presiune de selecţie mai mică şi o degradare genetică mai rapidă. O civilizaţie mai înapoiată tehnologic exercită o presiune de selecţie mai puţin scăzută decît una avansată, aşa că degradrea genetică va fi mai înceată. Chiar dacă iniţial civilizaţia avansată are o zestre genetică mai bună decît aceea mai puţin tehnologizată, zestre datorită căreia a şi reuşit s-o devanseze, ţinînd cont de ritmurile diferite de degradare, la un moment dat populaţia mai puţin performantă tehnologic va ajunge să aibă întîietatea în privinţa înzestrării genetice. În ur