Revoltă printre jurnalişti, motiv de nedumerire şi îngrijorare a Organizaţiilor de media. Motivul? Constatările şi recomandările din Raportul Comisiei Europene - privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) - referitor la justiţie şi afaceri interne, în care este "atenţionată" şi mass-media.
În fond, de când "am devenit o ţară europeană" , se pare că trebuie "să fim mereu pedepsiţi?", se întreabă unii reprezentanţi ai presei. Iată paragraful care a generat, pe bună dreptate, reacţiile breslei. Se recomandă "revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului şi împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituţiilor implicate în combaterea corupţiei. Ar trebui să se dea asigurări Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la independenţa sa efectivă, iar acesta ar trebui să îşi îndeplinească pe deplin rolul prin instituirea şi aplicarea unui cod de conduită în această privinţă".
Am încheiat paragraful. Evident, cuvântul de ordine este "trebuie". Să înţelegem că în România post-comunistă presa, în general, şi cea de investigaţie, în special, îşi cam face de cap, motiv pentru care trebuie "îngrădită"?! E nevoie de botniţă, pentru a relata în tăcere, ca pentru sine, starea de lucruri existentă, de două decenii? Pentru a da în vileag abuzurile şi furturile constatate?
În viziunea unor confraţi de breaslă, "cel mai grav abuz comis însă de eurocraţi în redactarea documentului privind România este includerea într-un raport care ţine strict de justiţie şi afaceri interne a unor menţiuni groteşti la