În prima lună a acestui an, au fost înfiinţate 99 de popriri asupra pensiilor pensionarilor din judeţul nostru. Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP), la această dată există la nivelul instituţiei 2.102 popriri înfiinţate asupra drepturilor de pensie ale beneficiarilor. „Casa Judeţeană de Pensii Vrancea are calitatea de terţ poprit în relaţia pensionarilor cu diferite instituţii, autorităţi publice locale, persoane juridice îndreptăţite să recupereze debite în baza unor titluri executorii. Menţionăm că numărul popririlor nu semnifică numărul pensionarilor, un pensionar poate deţine o pensie asupra căreia s-au înfiinţat două sau chiar mai multe popriri, pe baza titlurilor executorii emise de către autorităţi publice sau instituţii abilitate”, a subliniat Adrian Juravle.
Cele 2.102 popriri pe pensiile pensionarilor vrânceni, existente în momentul de faţă în evidenţele CJP, au fost înfiinţate ca urmare a titlurilor executorii emise în principal de instituţii bancare, unde pensionarii au fie calitate de debitori, fie de giranţi. Totodată, li s-au pus popriri pe pensii seniorilor care nu au mai reuşit să-şi achite diverse impozite către stat, fapt sesizat de Administraţiile Financiare din Focşani, Panciu, Odobeşti, Adjud şi Mărăşeşti.
Casa de Asigurări de Sănătate a emis, de asemenea, titluri executorii pentru toţi acei pensio-nari care au înregistrat debite privind contribuţia de asigurări de sănătate datorată asupra tuturor veniturilor obţinute de aceştia, şi anume venituri din chirii, dividende, dobânzi şi venituri realizate ca persoane fizice autorizate. Emitente de titluri executorii mai sunt şi primăriile, pentru impozite şi taxe neplătite, precum şi instanţele de judecată, în cazul hotărârilor judecătoreşti.
Potrivit prevederilor Codului de Procedură Civilă, reţinerile din pensie se realizea