Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) reevalueaza profilul de siguranta al medicamentului Diane 35, se arata intr-un comunicat de presa al agentiei, citat de Agerpres. Astfel, ANMDM le recomanda medicilor sa le explice pacientelor efectele secundare ale medicamentului iar farmacistilor sa nu il elibereze fara prescriptie medicala.
In comunicatul de presa se mai arata ca toate efectele secundare ale medicamentului sunt trecute si in prospectul destinat utilizatorului.
ANMDM avertizeaza utilizatorii ca in cazul in care apar efecte secundare de tipul dureri in gamba, gamba umflata, stare subfebrila, dureri in piept sau dificultati in respiratie, sa se prezinte de urgenta la medic.
Agentia mai recomanda prudenta in utilizarea Diane 35 in cazul persoanelor supraponderale, cu antecedente familiale de tromboembolie.
ANMDM atrage atentia asupra faptului ca farmacistii au obligatia de a elibera aceste medicamente numai pe baza de prescriptie medicala, avand in vedere necesitatea avizului competent al medicului in ceea ce priveste oportunitatea utilizarii Diane 35, in functie de particularitatile fiecarui caz.
Potrivit comunicatului, ANMDM monitorizeaza atent, permanent reactiile adverse semnalate prin sistemul national de farmacovigilenta.
Pana acum, la Centrul National de Farmacovigilenta al ANMDM nu a fost inregistrat niciun caz de deces asociat utilizarii Diane 35.
Presedintele ANMDM, dr. Marius Savu, a declarat pentru agentia de presa citata ca in Romania a fost raportat la Centrul National de Farmacovigilenta un singur caz, in 2012, cu tromboflebita, recuperat medical.
Amintim ca pilulele "Diane 35", un tratament anti-acneic al laboratoarelor Bayer si genericele sale, folosite pe scara larga ca anticonceptionale, sunt suspendate de la comercializare