V-aţi imaginat vreodată în câte feluri poate fi conceput, proiectat şi realizat un baston? Un banal baston, adjuvant aproape nelipsit al celor de vârsta a treia? Un posibil răspuns la întrebare aţi putea primi vizitând expoziţia Design în mers deschisă în aceste zile la Casa Matei din Cluj Napoca. O expoziţie întru totul inedită, deoarece aduce în faţa publicului rodul meditaţiilor conceptuale ale studenţilor masteranzi din anul II, departamentul design al Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca asupra unui obiect care poate fi atât unul practic, util, aşa cum îl ştim cu toţii, dar şi estetic. Cele 80 de bastoane expuse, realizate de masteranzii clujeni între anii 2009-2012 marchează o premieră în organizarea unei astfel de prezentări pentru public. Bastoanele prezente în expoziţie au fie funcţia clasică de sprijin, fie funcţii estetice sau sunt, pur şi simplu, investigaţii legate de formă. Materialele folosite sunt dintre cele mai diverse: evident lemnul (în forme, structuri şi combinaţii din cele mai neaşteptate), dar şi metal, plastic, piele, sfoară, piatră şi chiar inserţie de leduri.
Diverse sunt şi sursele de inspiraţie. Pentru originalitatea lor, aş aminti proiectele inspirate din structuri şi forme vegetale, procesul de germinaţie (un baston care parcă a înmugurit în mâna purtătorului!), din elemente arhitecturale, mobilier, jucării pentru copii, corpuri de iluminat, din conceptele de reciclare sau promovare a unui stil de viaţă mai sănătos.
Fantezia designerilor nu are limite, iar unele rezolvări artistice sunt de-a dreptul surprinzătoare. Rebeca Suciu este inspirată de bionică şi realizează un baston sugerând sistemul de nervuri al frunzelor şi fagurele de albine. Teodora Olaru are drept punct de pornire campania de promovare neconvenţională a Grădinii Zoologice din Târgu Mureş; drept urmare bastonul său stilizează trompa unui elefant