“Cel care mă așteaptă”, de Parinoush Saniee
Parinoush Saniee s-a născut la Teheran, în anul 1949. Tatăl ei, jurist și profesor la universitate, i-a pus la dispoziție biblioteca din casă, îndemnând-o să citească și să-și cultive pasiunea pentru literatură, încă de când era mică. După absolvirea Facultății de Psihologie, a lucrat, o vreme, pentru guvernul iranian, în cadrul Ministerului Muncii, și continuă să profeseze ca sociolog și psiholog.
A scris mai multe romane, printre care “Tatăl celuilalt”, ce s-a bucurat de un mare succes în Iran, după debutul cu volumul “Cel care mă așteaptă”, în 2003. Deși, inițial, romanul “Cel care mă așteaptă” a fost interzis de trei ori de regimul iranian, după publicare a devenit cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran, fiind tipărită în 21 de ediții succesive. În 2010, a fost tradus și în limba italiană și recompensat cu prestigiosul premiu Giovanni Boccaccio.
“Povestea romanului «Cel care mă așteaptă» este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puțin înainte de revoluția iraniană, și se concentrează asupra vieții unei femei obligată să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase, într-o permanentă stare de instabilitate și nesiguranță. Masumeh, eroina romanului, este un simbol pentru majoritatea femeilor iraniene din generația născută la mijlocul secolului trecut, într-o perioadă în care viața tradițională a suferit unele schimbări. În ciuda prezenței la școală a multor fete, educația nu era considerată ca fiind importantă pentru ele. Vârsta medie de căsătorie era 15 ani, așa că multe dintre ele nu ajungeau să termine liceul. Căsătoriile erau încheiate în funcție de dorințele și preferințele părinților, iar tradiția și cultura influențau acțiunile și viața de zi cu zi. Masumeh luptă pentru