Aflat în vizită la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, ministrul Apărării, Mircea Dușa, a asigurat jurnaliștii că România, ca stat NATO și membru UE, ăși va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat, vineri, că România ar putea trimite zece militari în Mali, propunerea urmând să fie supusă aprobării, săptămâna viitoare, în CSAT. Vestea a fost dată ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor prezenți la eveniment legată de pregătirea țării noastre din punct de vedere militar pentru a participa la operațiunile din Mali.
"România, ca ţară NATO şi ca ţară a UE, are angajamente luate şi îşi va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme. O precizare va face, marţi, CSAT. Preşedintele a anunţat că va propune o participare cu maximum zece militari la nivel de instruire şi la nivel de ofiţeri de stat major. Dacă cei de la CE şi UE vor considera că trebuie să sprijinim tehnic şi logistic operaţiunile din Mali, vom face demersurile necesare. Un comunicat oficial va fi dat, marţi, după şedinţa CSAT", a spus ministrul Apărării.
Cu o zi înainte de declarația ministrului Mircea Dușa, Titus Corlățean, ministrul de Externe, a informat - în cadrul reuniunii șefilor diplomațiilor din statele UE, care a avut loc la Bruxelles - că autorităţile române analizează posibilitatea unei participări româneşti la viitoarea misiune UE în Mali, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Afacerilor Externe. Dezbaterile de la Bruxelles, referitoare la Mali au avut ca punct central reiterarea unanimă a sprijinului statelor europene pentru intervenţia militară a Franţei. În intervenţia sa, Titus Corlățean s-a referit la necesitatea cooptării statelor din vecinătate şi din nordul Africii la eforturile de combatere a terorismului şi crimei organizate.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, m