Zeci de persoane s-au adunat, vineri seară, în Piaţa Sf. Anton din Centrul Vechi al Capitalei, unde au protestat, mai mult de oră, cerând eliminarea violului din Legea medierii, pe motiv că, în caz contrar, statul se face complice cu agresorii şi descurajează victimele să caute dreptate.
La protestul organizat de mai multe ONG-uri au participat peste 50 de persoane, în majoritate tinere, care au afişat pancarte cu mesaje ca "Sunteţi complici cu agresorii", "Violul nu îl cuantificăm, nu îl acceptăm", "Trauma violului nu este moftul mediatorului" sau "Cât mai costă un viol, domnule mediator?".
Membrii ONG-urilor organizatoare au făcut, cu acelaşi prilej, o prezentare a Legii medierii şi a prevederii prin care violul este inclus printre infracţiunile ce pot fi mediate, punând victima faţă în faţă cu agresorul. Respectiva prevedere, dispusă prin ordonanţă de urgenţă, ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 februarie, însă a fost amânată pentru a se aplica odată cu noul Cod de procedură penală.
"Nu am anulat acţiunea de protest, suntem în continuare vigilente", a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Asociaţiei Front, Delia Panait.
Panait a explicat că, în opinia ei, medierea nu poate avea loc în caz de viol, chiar aceasta dacă ar fi doar o posibilitate, şi nu o obligaţie pentru victimă.
"Să ne gândim că victima unui viol este în şoc postraumatic. Nu poate lua o decizie raţională (...) Ştim că printre cele mai frecvente sentimente în rândul acestor victime este autoînvinovăţirea", a mai spus vicepreşedintele Front, arătând ca organizaţia pledează ca, inclusiv în caz de viol, să fie deschisă din oficiu acţiunea penală.
Un alt participant la protest a afirmat că "ideea medierii este bună, dar nu în cazul unor infracţiuni ca violul, pentru că victima nu poate fi în niciun caz pusă în contact cu agresorul". "Cât de mediator să fi