În 2011 instituţiile statului verificate de Curtea de Conturi au adus un prejudiciu total de 263 de milioane de euro la bugetul statului, la care se adaugă alte aproape 430 de milioane de euro care ar fi trebuit, conform legilor în vigoare, să ajungă în vistieria statului (sume trecute la capitoul "venituri suplimentare") dar, din diverse motive, nu au mai fost virate.
În cele mai multe cazuri, prejudiciile au fost aduse bugetului naţional prin acordarea nelegală a unor salarii sau alte beneficii materiale angajaţilor dar şi prin majorarea nelegală a valorilor unor contracte, fie că a fost vorba despre contracte de construcţii sau de achiziţii de diverse servicii. Unele prejudicii au fost create înainte de 2011, dar au fost descoperite abia cu ocazia inspecţiilor derulate de Curte anul trecut.
Impactul financiar negativ, de circa 694 de milioane de euro, asupra bugetului României nu reprezintă totalul la nivel naţional, fiind vorba doar despre concluziile inspectorilor Curţii de Conturi în urma verificării a 2.317 entităţi publice, după cum reiese din raportul Curţii pe 2011, aprobat la finele anului trecut. Raportul prezintă activitatea Curţii în 2012, care a fost desfăşurată în baza bilanţurilor contabile pe anul precedent.
În total, în urma verificărilor, au fost constatate 22.651 de abateri de la disciplina bugetară, economică şi financiar-contabilă, cele mai multe, reprezentând peste 37% din total, fiind cele legate de calitatea gestiunii economico-financiare.
Instituţiile verificate de Curte în 2012 au "rătăcit" în acte 12,6 miliarde de euro
La impactul direct asupra bugetului de stat se adaugă însă şi erori financiar-contabile care au totalizat nu mai puţin de 12,6 miliarde de euro. Erorile financiar-contabile "nu au avut ca efect, până în prezent, producerea de prejudicii bugetului public, deşi afectează în mod semnificativ