Tensiunile dintre Siria şi Israel escaladează din nou, după atacul de miercuri. Damascul acuză statul evreu că i-a atacat teritoriul şi a trimis o scrisoare la ONU, prin care îşi declară dreptul de a se apăra. Siria, dar şi Iranul ameninţaseră de altfel încă de joi cu represalii. Israelul a fost criticat şi de Liga Arabă, dar a primit o lovitură şi din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, nici nu a apucat încă să-şi formeze Guvernul după alegerile legislative, că trebuie să se confrunte deja cu atacuri, ameninţări şi critici. Incidentul de miercuri, în care a fost lovit un convoi cu arme, dar şi un centru militar nu a fost recunoscut oficial de Israel. Neoficial, însă, autorităţile israeliene au explicat că Tsahal (armata israeliană) are dreptul să se asigure că arme periculoase, precum cele chimice sau rachete cu rază lungă deţinute de regimul Assad nu ajung pe mâna grupării Hezbollah din Liban. Ipoteza a fost confirmată indirect chiar de Hezbollah, care a denunţat un atac "asupra capacităţilor militare şi tehnologice arabe şi musulmane". Cu alte cuvinte, că Israelul a vizat o fabrică de armament.
Damascul a promis că atacul nu va rămâne nepedepsit. Primul pas a fost făcut. Siria a înaintat la ONU o scrisoare prin care îşi proclamă dreptul la autoapărare. Hackeri care lucrează pentru regimul Assad au atacat vineri mai multe website-uri israeliene şi au promis că vor pedepsi pe oricine ameninţă "pământul pur al Siriei".
Tel-Avivul trebuie să se confrunte însă şi cu critici internaţionale. Dincolo de Siria, Iran şi Rusia, statul evreu a fost criticat şi de Ministerul de Externe libanez, care a condamnat atacul, dar chiar şi de o parte a rebelilor sirieni, interesaţi să nu îi lase preşedintelui Assad şansa de a poza în victimă a Israelului, notează New York Times. Liga Arabă denunţă o "agresiune crudă"