Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, le-a cerut statelor membre UE sa cheltuiasca mai mult pentru aparare, chiar daca traverseaza criza economica, altfel riscand sa piarda solidaritatea SUA.
In introducerea raportului aliantei pe 2012, Rasmussen spune: "Daca actualele tendinte de cheltuieli din aparare continua, ar limita capacitatea practica a natiunilor europene membre NATO sa lucreze impreuna cu aliatii lor nord-atlantici. Dar ar risca sa slabeasca si sprijinul pentru alianta noastra in Statele Unite", scrie EU Observer.
Acesta a adaugat ca NATO ramane "cea mai importanta putere militara din lume", insa a avertizat: "provocarile la adresa securitatii in secolul XXI - terorismul, pirateria, razboiul cibernetic, statele instabile - nu vor disparea pe masura ce ne concentram pe rezolvarea economiilor noastre".
Rasmussen a mai atras atentia asupra faptului ca "ascensiunea puterilor in curs de dezvoltare poate crea o discrepanta intre capacitatea lor de a actiona si a exercita influenta pe scena internationala si capacitatea noastra de a face asta".
Raportul NATO arata ca SUA au oferit 72% din bugetul NATO in 2012, comparativ cu 68% in 2007. Franta, Germania, Italia si Marea Britanie au contribuit cu restul, insa contributia Frantei a scazut abrupt.
"Acest fapt are potentialul de a ne submina solidaritatea aliantei si pune sub semnul riscului capacitatea aliatilor nostri europeni de a actiona fara implicarea Statelor Unite", se arata in raport.
Ingrijorarile lui Rasmussen sunt impartasite si de altii. Vorbind la Bruxelles, joi, in marja unei intalniri a ministrilor de Externe din UE, polonezul Radek Sikorski a spus ca Uniunea are nevoie de o forta de aparare reala, proprie.
"Cred ca criza din Mali demonstreaza ca este necesar, deoarece urmatoarea criza s-ar putea desfasura si