De la 1 februarie intră în vigoare noul Cod Fiscal. Vestea mai puţin bună e că veniturile micro-întreprinderilor vor fi impozitate cu 3%. De asemenea, cei care trăiesc din agricultură vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual. În plus, apare şi o supra-taxă care va fi plătită de companiile din domeniul energetic.
Pe lângă obligaţia de a plăti impozit de trei procente, micro-întreprinderile mai au parte de o veste nu tocmai bună: plafonul veniturilor va fi redus de la 100 de mii de euro la 65 de mii de euro, echivalent în lei. Toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013. E adevărat că a fost eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi, dar nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare, adică impozit pe profit sau pe venit, ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.
În zona firmelor din energie, Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră. Cât priveşte firmele cu activităţi de extracţie, exploatare şi comercializare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, apare o taxă specială de 0,5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri.
Cei care câştigă din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură. Cât priveşte cultura plantelor, scapă de impozitare numai cine cultivă suprafeţe mici, în general sub două hectare. În fine, există şi veşti bune. De la 1 februarie creşte salariul minim pe economie, de la 700 la 750 de lei.
De la 1 februarie intră în vigoare noul Cod Fiscal. Vestea mai puţin bună e că ve