Ancheta desfăşurată de către Spitalul Judeţean Buzău, în cazul copiilor filmaţi conteţionaţi în secţia de Pediatrie, prin care singurii vinovaţi au fost medicul şi asistenta medicală este o anchetă superficială, părtinitoare şi care încearcă să acopere deficienţele organizatorice din sistemul de sănătate, să dea satisfacţie opiniei publice, fără a propune măsuri realiste şi eficiente de a evita situaţii de acest gen, susţin, într-un comunicat de presă, reprezentanţii la vârf ai Colegiului Medicilor din România.
“Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România, analizând modalitatea în care s-a desfăşurat ancheta administrativă la Spitalul Judeţean Buzău, privind situaţia copiilor aflaţi în contenţie în Secţia de Pediatrie şi, mai ales măsurile anunţate de conducerea spitalului, respinge cu fermitate încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical. 1. În toată Uniunea Europeană şi, implicit, în România, pentru tulburări psihice ce pun în pericol integritatea fizică sau viaţa unui pacient prin autoagresiune sau accidente este acceptată cu respectarea unei anumite proceduri.
Această contenţie poate fi fizică sau chimică. Legea 487 din 11 iulie 2002 republicată, permite contenţia pacienţilor, inclusiv minori, în anumite condiţii. 1. De la publicarea Legii 487/2002, conducerea spitalelor avea obligaţia de a institui o procedură care trebuie comunicată întregului personal. Din datele de până în prezent nu există nici un element din care să rezulte faptul că o asemenea procedură a fost redactată şi comunicată personalului Spitalului Judeţean Buzău. 2. Încadrarea cu personal nu permitea în mod obiectiv supravegherea continuă a acelor copii ce prezentau agitaţie psihomotorie.
Ordinul Ministrului Sănătăţii 1224/2010 specifică ca un medic pediatru trebuie să aibă în îngrijire un număr de 5-15 pacienţi (normativ pe pat).