Noul Cod Fiscal intră în vigoare astăzi şi cuprinde o serie de modificări în domeniul tuturor impozitelor şi taxelor majore – impozit pe venit, impozit pe profit, accize, TVA, CAS, precum şi revizuirea semnificativă a sistemului de impozitare a veniturilor din activităţi agricole, toate aceste măsuri urmând să aducă la buget aproximativ două miliarde de lei.
Modificări şi completări la prevederile Codului fiscal cu aplicabilitate de la 1 februarie 2013
Impozit pe Profit
Se introduc prevederi referitoare la întocmirea Registrului de evidenţă fiscală. Astfel, deşi până în prezent, în conformitate cu Normele de aplicare a Codului fiscal, la completarea Registrului de evidenţă fiscală nu existau reguli specifice, începând cu 1 februarie 2013 acesta trebuie să evidenţieze veniturile impozabile realizate din orice sursă, precum şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestora, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
Cheltuieli de cercetare-dezvoltare:
• Deducerea suplimentară la calculul profitului impozabil a cheltuielilor eligibile de cercetare-dezvoltare se majorează de la 20%la 50%;
• Se menţionează că stimulentele fiscale se acordă pentru activităţile de cercetare-dezvoltare efectuate atât pe teritoriul naţional, cât şi în statele membre ale UE sau care aparţin Spaţiului Economic European;
• Se aduc clarificări suplimentare referitoare la cheltuielile eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare menţionate mai sus.
Cheltuielile înregistrate în contabilitate şi dovedite ulterior că fiind legate de fapte de corupţie reprezintă cheltuieli nedeductibile fiscal.
În vederea determinării gradului de îndatorare relevant în tratarea cheltuielilor cu dobânzile drept deductibile/nedeductibile fiscal, se defineşte noţiunea de credit/împrumut.
Reguli de amortizare fiscală
• Investiile