Numeroşi copii au picat la controlul parazitologic făcut la început de an Sursa: ARHIVA EVZ
Sute de elevi din toată ţara au intrat în semestrul doi plini de păduchi şi scabie (râie), cazurile din mediul urbanfiind, în unele judeţe, chiar mai numeroase decât în mediul rural. Culmea, problema există şi la şcolile cu pretenţii.
Trag şi la copiii de bani gata
În Dolj, spre exemplu, mai bine de jumătate dintre cei 300 de elevi care s-au întors din vacanţa de iarnă cu astfel de paraziţi învaţă la şcolile din oraş. Medicii spun însă că cifrele nu fac decât să reflecte nivelul de trai al românilor şi că au învăţat de-a lungul anilor să ţină sub control acest fenomen.
„Ăsta este nivelul de igienă al poporului. La scabie încă stăm bine. În anii trecuţi, aveam cu sutele, acum am găsit doar zece”, explică medicul Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Acesta spune că micuţii au primit tratament parazitologic şi au fost tunşi, iar în două-trei zile se vor putea întoarce la ore. În ceea ce priveşte prevenţia, specialistul crede că apa şi săpunul sunt esenţiale. CLASA PREGĂTITOARE, un experiment cu NERVII părinților
„Măcar o dată pe săptămână, o baie serioasă şi o săpuneală zdravană”, este sfatul medicului Ştefan Popescu. Părinţii copiilor din şcolile bune, unde apărut cazuri similare, se apără spunând că păduchii se transmit extrem de uşor, chiar şi la cei cu o igienă riguroasă.
„La noi sunt deja vreo şapte- opt elevi şi încercăm să aflăm de unde a pornit. Vorba aia, clasă cu copii de avocaţi, de medici, nu-ţi permiţi să arăţi pe cineva cu degetul. Al meu nu are nimic, dar tot îl voi trata”, povesteşte Marian, tatăl unui elev de clasa a doua, al Şcolii Nr. 194 din Capitală. Acesta bănuieşte că micuţii au luat paraziţii fie de la sălile de sport, fie de la alţi copii, în sala de mese.
„Ei fac karate pe