Lumea comunista a fost zguduita in 1978, cand Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord l-a plimbat cu caleasca prin Londra pe dictatorul roman Nicolae Ceausescu. La vremea respectiva, s-a crezut ca onorul nemaiintalnit pentru un lider comunist s-a datorat faptului ca N. Ceausescu semnase contracte de un miliard de dolari cu industriasii englezi. Vazand, insa, pozitia de astazi a guvernului britanic fata de romani, ma gandesc ca poate motivul era, totusi, altul.
La sfarsitul acestui an, romanii si bulgarii vor avea drept de sedere si de munca in Regatul Unit. S-a scurs perioada de sapte ani, maximum-ul acceptat in UE, pana cand cetatenii unui stat nou membru pot avea restrictii pe piata muncii. In fond, definitia Uniunii Europene tine de libera circulatie a persoanelor, bunurilor, capitalurilor si serviciilor, totul bazat pe democratie si respectarea drepturilor omului. Presa din Marea Britanie – neavand un Sergiu Nicolaescu de incinerat si nici un OTV de inchis – a inceput sa faca scandal in legatura cu invadarea insulei britanice de catre emigranti din Romania si Bulgaria. Argumentele de bun-simt conform carora, cine a fost de plecat, a plecat deja si ca, cel mult, mai sunt cateva mii de tineri, anual, care-si pot incerca norocul in Anglia, n-au avut niciun succes la public.
Presa libera din Marea Britanie poate nu este deontoloaga in vremuri de criza, poate ca are accente periculoase de xenofobie si rasism, poate ca este populista, dar e presa. Problema incepe atunci cand guvernul britanic, cu premierul Cameron in frunte, se gandeste la masuri de oprire a venirii romanilor si plateste spoturi publicitare pentru a-i descuraja pe romani si pe bulgari sa-si exercite drepturile de europeni.
Cititi intreg editorialul pe DC NEWS