Unul dintre capitolele pe care mulţi antrenori îl neglijează este disciplina. în ultimul timp nu am văzut un antrenor că aplică jucătorilor vreun articol din regulament (cu o singură excepţie, SILVIU DUMITRESCU).
într-un campionat, o echipă acumulează în medie 80-90 de cartonaşe galbene şi cam 6-7 roşii. Sunt situaţii când randamentul echipei scade, tocmai pentru că antrenorul nu poate folosi cel mai bun unsprezece de start.
Mulţi jucători iau cartonaşe galbene în mod gratuit, nesocotind unele precizări ale regulamentului în privinţa căruia, în general, arbitrii sunt extrem de exigenţi, uneori şi aceştia făcând abuz de cartonaşe galbene.
Au fost situaţii când, prin “grija” arbitrului, s-a pierdut un meci, deoarece în primele minute acordă mai mult gratuit cartonaşe galbene tuturor fundaşilor pentru a-i “potoli”, aceştia jucând reţinut pentru a evita şi pe cel “roşu”. în acest sens, avem exemple multe, mai ales în campionatul trecut, unde arbitrii ne-au făcut “franjuri” cu câte 10-11 cartonaşe galbene la un meci (în meciul cu GAZ METAN 2 MEDIAŞ -F.C.M. TÂRGOVIŞTE,
“fluieraşul” ADRIAN SUTAne-a
“servit” nu mai puţin de 10 avertismente). La meciul de la PANDURII 2 TÂRGU JIU, în primele 15 minute, toţi cei 4 fundaşi erau deja “îngălbeniţi”, iar ca să le facă jocul gazdelor, arbitrul l-a mai eliminat şi pe
fundaşul central (ILIESCU).
Exemple de acest gen avem multe. Am dorit doar să atenţionăm că în stabilirea rezultatelor finale ale jucătorilor arbitrii au şi ei “contribuţia” lor.
Personal, mai cunosc regulamentul disciplinar, atrag atenţia jucătorilor de pe banca de rezervă asupra modului de arbitraj al unuia sau al altuia, dar şi ce trebuie respectat în timpul jocului.
E adevărat, primii care fac uz de zel sunt arbitrii, dar şi jucătorii de multe ori îşi “calculează” primirea avertismentelor, pentru a nu juca într-un