La dispoziţia preşedintelui, autorităţile unei mici ţări africane au scurtat săptămâna de lucru la doar patru zile astfel încât populaţia să se poată concentra mai mult asupra activităţilor casnice și religioase.
Noul orar de lucru a intrat în vigoare în Gambia, o ţară mică din vestul Africii. Momentan ea se aplică doar angajaţilor din sectorul public.
Aceştia vor fi nevoiţi să lucreze în cursul săptămânii cu două ore în plus pentru a recupera cele opt ore din ziua de vineri.
Preşedintele ţării Yahya Jammeh a motivat că a cerut încă o zi liberă pentru angajaţii de la stat pentru a le permite acestora să se dedice mai mult "rugăciunilor, activităţilor sociale şi agriculturii".
Majoritatea celor 1,8 milioane de locuitori ai ţării sunt musulmani.
Jammeh, care a preluat puterea în 1994 în urma unei lovituri de stat, este cunoscut drept un lider excentric. Mulţi i-au criticat însă decizia, argumentând că ea va promova în schimb lenea şi va afecta economia ţării, concentrată pe exportul de arahide.
Deşi în multe colţuri ale lumii mulţi se consideră norocoşi dacă au duminica liberă, comentează BBC, situaţia din gambia are un precedent în ţările dezvoltate.
În 2008, circa 17.000 de angajaţi ai sistemului federal din statul american Utah au început să lucreze zece ore pe zi, de luni până joi, pentru a reduce costurile. Angajaţii au revenit însă la programul normal în 2011.
Experimente similare s-au făcut şi în statele Oregon, Texas, Georgia şi Virginia, însă pentru scurt timp. În Europa, programul de lucru de patru zile este popular în Olanda, unde unul din trei angajaţi îl preferă, aminteşte BBC.