Comisia Europeană a modificat raportul MCV din 30 ianuarie pentru România, printr-o procedură care poate fi contestată. Acesta este un act fără precedent. Modificarea a fost făcută după ce partea română a reacţionat la formularea din document, potrivit căreia, trei miniştri ar fi fost cercetaţi penal pentru fapte de corupţie.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Astfel, la capitolul intitulat "Integritate" se vorbeşte acum despre "două cazuri confirmate" de miniştri cercetaţi penal.
Modalitatea de schimbare a textului
Modificarea, pe care Comisia Europeană o vede mai degrabă ca pe "clarificarea unei ambiguităţi", a fost făcută prin procedura numită "abilitarea preşedintelui".
Aceasta îi dă putere preşedintelui Comisiei Europene de a cere modificarea unui text deja aprobat de colegiul de comisari, dacă este vorba despre o schimbare factuală, adică de cifre sau date.
Comisia pare să creadă că aici a fost vorba despre o astfel de modificare, totuşi, argumentul nu prea stă în picioare. E drept, a fost schimbată cifra trei cu cifra doi, dar aici este vorba despre miniştri puşi sau nu sub acuzare. Experţii juridici cred că este mai degrabă vorba despre o modificare de fond, care ar fi trebuit să treacă măcar printr-o şedinţă a şefilor de cabinet ai comisarilor europeni.
Comisia, prin vocea purtătorului de cuvânt Mark Gray, precizează acum că raportul a fost întocmit ca şi în alţi ani, în baza consultării unor surse variate , guvernamentale şi neguvernamentale. "Sintem încrezători în sursele noastre şi garantăm pentru conţinutul raportului", a completat Mark Gray.
Tot el a precizat că aceasta este unica modificare şi că nu vor mai fi făcute şi altele.
Lipsă de consultare ?
Problema a apărut, se pare, din lipsa de consultare a Comisiei Europene cu partea română în zilele dinaintea publicării ra