Bancherii au obţinut un răgaz de cinci luni prin amânarea intrării în vigoare a unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă, care facilita eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, dar pe care băncile îl vedeau ca pe un generator de pierderi de sute de milioane de euro.
Articolul, a cărui aplicare a fost amânată până în luna iulie, îi împuternicea pe judecători să oblige băncile să elimine o clauză abuzivă din toate contractele de acelaşi gen atunci când constatau existenţa acesteia într-un anumit caz. Legea ar fi trebuit să intre în vigoare în forma iniţială luna aceasta.
Asociaţia Română a Băncilor a cerut în toamna anului trecut Băncii Naţionale şi Ministerului Justiţiei sprijin pentru modificarea articolului respectiv, considerând că intrarea în vigoare a acestuia "ar putea pune în dificultate industria bancară", pierderile băncilor fiind estimate la peste 600 mil. euro.
Bancherii şi-au manifestat îngrijorarea în contextul în care mii de clienţi persoane fizice au denunţat în ultimii ani clauzele abuzive din contractele de credit, iar în unele cazuri băncile au fost obligate să returneze o parte din comisioane sau să reducă drastic marjele de dobândă aplicate.
Juriştii apreciază însă că legea nu poate fi interpretată în sensul în care instanţa ar putea să oblige băncile să returneze şi comisioanele percepute în trecut pe baza clauzelor considerate abuzive, ci doar să elimine aceste clauze din contracte şi să nu mai perceapă astfel de comisioane în viitor. Practic, clienţii care vor să îşi recupereze banii tot ar trebui să înainteze o acţiune individuală în justiţie. "Este surprinzătoare reacţia băncilor. Legea cere doar eliminarea clauzelor abuzive din contracte, nu şi returnarea comisioanelor. Pentru a-şi recupera prejudiciul clienţii trebuie să intenteze procese separate.