Distribuirea cardurilor de sanatate a fost amanata din nou. Pentru a sasea oara. Simpla stire vanturata de televiziuni nu spune mare lucru. Arata doar incompetenta birocratilor de la Bucuresti. Dar, in spatele anuntului, marii profitori isi freaca mainile de multumire. Sunt „baietii destepti” care controleaza piata medicamentelor, o afacere colosala de cateva miliarde de euro anual, la nivel national. Prin introducerea cardului electronic, afacerea le-ar fi fost dezvaluita, iar „drenarea” fondurilor publice s-ar fi produs mai greu. Acum, mii de persoane din sistem se indestuleaza din banul public. Reteaua e formata din medici, farmacisti si distribuitori de medicamente. O panza de paianjen uriasa in care a fost prins intreg sistemul sanitar.
Record. In primele 26 de zile ale lui 2013, aceasta farmacie a Gabrielei Rusu, situata pe A. Panu, a eliberat medicamente gratuite si compensate de peste 160.000 de euro. Mai rar asa afacere
Pacientii - marionete Sub protectia anonimatului, un medic de familie a acceptat, pentru 7est, sa explice care sunt interesele de pe piata medicamentelor. Astfel, o prima filiera e cea stabilita intre medic (de familie) si farmacist. Astfel, un medic care-i prescrie unui pacient o reteta ii poate recomanda si farmacia de la care sa-si procure medicamentele. „Pe mine nu ma costa nimic sa-l directionez spre o anumita farmacie”, a explicat medicul. Dimpotriva, exista doar beneficii. Toata lumea e multumita. Pacientul isi ia repede medicamentele, iar farmacia va primi contravaloarea lor, prin decontare de la Casa de Asigurari. Medicul de familie e rasplatit de patronul farmaciei. Astfel, pentru ca-si dirijeaza pacientii la respectiva farmacie, medicul poate primi bani sau materiale pentru cabinetul sau. Aceasta ar fi prima relatie.
Vacanta cadou A doua e relatia distribuitori de medicamente – medici de spitale. Pentru