Papataxiarchis (ARPIM): Dacă nu se realizează aceste lucru, multe companii îşi vor regândi poziţia în România
De la 1 iulie, lista de medicamente compensate ar putea fi actualizată, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla unele dintre companiile producătoare de medicamente vor fi nevoite să îşi reanalizeze strategia pe plan local, a afirmat astăzi, la o întâlnire cu presa, Efthymios (Makis) Papataxiarchis, preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. “Sperăm că de la 1 iulie să avem noi molecule pe lista de medicamente compensate. Dacă nu se realizează aceste lucru, mulţi dintre noi îşi vor regândi poziţia în România”, a explicat acesta.
El a mai afirmat că în Rmânia lista nu a mai fost actualizată din anul 2007 şi că pacienţii nu beneficiază de anumite tratemente care pot vindeca unele boli precum cancerul sau hepatita C. “În Europa, noile moleculele sunt ajung la pacienţi într-o lună, până la un an. În România, lista nu a mai fost actualizată de şase ani. Acele medicamente nu doar tratează, ci chiar vindecă unele boli cronice”, a declarat Papataxiarchis.
În plus, şi din punctul de vedere al unei afaceri, acest lucru nu este corect. Preşedintele ARPIM a afirmat că într-un fel se încalcă şi dreptul de proprietare al companiilor de medicamente originale întrucât acestea nu mai beneficiază de perioada de 10 ani în care le sunt protejate patentele pentru medicamente. Astfel, conform lui, nu se dă posibilitatea acestor companii să îşi recupereze investiţiile alocate pentru cercetare. “Nu este corect pentru că investim în cercetare şi investiţiile nu sunt deloc mici. Pentru o singură moleculă se alocă aproximativ 1,5 miliarde dolari”, a spus Papataxiarchis.
La începutul săptămânii trecute, reprezentanţii FMI au afirmat, la o întâlnire cu asociaţiile din Sănătate că este nevoie de crearea unei metodologii de ev