Anul trecut, numărul firmelor dizolvate s-a dublat, comparativ cu 2011
Cucoşel (UGIR Maramureş): Fiscalitatea exagerată este principala cauză
Jianu (PTIR): Modificările de natură fiscală au contribuit la creşterea numărului de firme dizolvate. Oamenii s-au gândit că nu mai este rentabil să le ţină deschise
Fiscalitatea exagerată este principala cauză care a determinat dublarea numărului de firme dizolvate anul trecut, comparativ cu nivelul din 2011.
Astfel, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor care au ajuns la procedura de dizolvare a crescut cu 92,97% în 2012, înregistrându-se 22.500 faţă de 11.660 în anul precedent. Florin Jianu, preşedinte Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), a explicat, pentru Curierul Naţional, că modificările de natură fiscală au contribuit la această dinamică. "Oamenii s-au gândit că nu mai este rentabil să mai ţină deschise firmele", a afirmat acesta, adăugând că impozitarea pe venit obligatorie, precum şi TVA la încasare au avut efecte asupra IMM-urilor.
Florin Jianu ne-a mai explicat că şi contextul economic general a reprezentat o cauză importantă a creşterii numărului de firme dizolvate.
Proprietarii firmelor s-au speriat de impozitul forfetar
Constantin Cucoşel, preşedinte UGIR Maramureş, ne-a explicat, de asemenea, că fiscalitatea exagerată a reprezentat principala cauză a închiderii firmelor. "Mulţi au ales să închidă în 2012 înspăimântaţi de acest impozit forfertar. Fie că aveau profit mic sau pierdere, ei au decis să dizolve firmele", a declarat acesta, pentru Curierul Naţional.
Preşedintele UGIR Maramureş a mai spus că o vină au avut-o şi contribuţiile sociale ridicate, precum şi scăderea puterii de cumpărare a populaţiei. "Contribuţiile sociale plătite de firme sunt la un nivel mare, iar nivelul sa