Relaţiile între Siria şi Israel, două ţări vecine din Orientul Mijlociu, au fost extrem de tensionate, îndeosebi din cauza disputelor teritoriale asupra platoului Golan, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestora începând din 2000.
2000
- ianuarie: Negocierile de pace între Israel şi Siria sunt întrerupte din cauza divergenţelor asupra regiunii Golan, ocupată în 1967 de Israel, care a proclamat anexarea acesteia în 1981, Siria cerând în schimb restituirea integrală a acestei regiuni. Negocierile au reînceput după patru ani, sub egida Statelor Unite.
- 10 iunie: În urma decesului preşedintelui sirian Hafez al-Assad, după 30 de ani la conducerea ţării, postul de preşedinte este ocupat de fiul acestuia, Bashar al-Assad.
2003
- 5 octombrie: Raid israelian în Siria, vizând o presupusă tabără a Jihadului Islamic, o mişcare radicală palestiniană care tocmai revendicase un atentat sinucigaş la Haifa (nordul Israelului).
2004
- 2 septembrie: Israelul acuză Damascul de dublul atentat palestinian de la Beersheva (sud).
2006
- 15 august: Bashar al-Assad consideră "legitime" acţiunile Hezbollahului libanez, inclusiv atacul asupra unui convoi israelian la frontieră care a provocat un conflict sângeros între Israel şi mişcarea şiită libaneză, ce a durat 34 de zile.
2007
- 6 septembrie: Raid aerian atribuit Israelului împotriva unei baze nucleare construite în secret cu ajutorul Coreei de Nord, în regiunea de est a Siriei.
2008
- 12 februarie: Asasinarea, la Damasc, a unui lider militar al Hezbollah, Imad Moughnieh, imputată Israelului.
- 21 mai: Israelul şi Siria demarează negocieri de pace, intermediate de Turcia, dar acestea sunt suspendate în decembrie după o ofensivă israeliană în Fâşia Gaza.
2011
- 15 mai şi 5 iunie: Armata israeliană trage asupra refugiaţilor palesti