Odată cu finalizarea discuţiilor asupra bugetului de stat pe 2013, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu a declarat că nu au fost efectuate modificări asupra sumelor totale propuse de Guvern.
„În principal, bugetul are trei constrângeri majore: prima constă în achitarea în anul 2013 a ratelor la creditele făcute în perioada 2009-2011 către FMI şi BM, rate care ajung la scadenţă în 2013 şi 2014, a doua mare constrângere constă în diminuarea deficitului bugetar de la 2,7 la 2,1 pentru acest an şi a treia mare constrângere, cea mai importantă, faptul că băncile comerciale şi-au redus la jumătate liniile de creditare pentru economia reală pentru 2013.
În luna iulie vom putea să realizăm procentul în care Guvernul României a realizat aceste deziderate şi se vor concretiza într-o rectificare bugetară pozitivă sau negativă, în funcţie de rezultatele obţinute”, a specificat deputatul PNL, citat de Mediafax.
Ruşanu a ţinut să menţioneze şi că, prin amendamentele adoptate de comisiile de buget, nu a fost afectat deficitul bugetar.
Pe de altă parte, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat, la finalul dezbaterilor din comisii, că bugetul pe 2013 este unul „al sărăciei, pentru că puterea de cumpărare a populaţiei scade pe zi ce trece, impozitele au crescut, investiţiile au fost foarte mici, ceea ce va determina o reducere a locurilor de muncă.”
Vineri seara a fost adoptat, de către comisiile parlamentare de buget-finanţe, proiectul legii bugetului de stat, pentru anul 2013. Raportul favorabil a întrunit 23 de voturi „pentru”, trei abţineri şi cinci voturi „împotrivă”.
Parlamentarii din ambele comisii au mai adoptat, tot în cursul serii de vineri, fără amendamente, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013. Raportul favorabil a întrunit 24 de voturi „pentru”, cinci voturi „împotriv