“Numărul persoanelor cu atribuții în domeniul silvic cercetate a crescut în 2012 cu 207%. Avem o creștere de 191% a numărul infracțiunilor silvice descoperite ca fiind comise de personal silvic și a infracțiunilor de serviciu descoperite ca fiind comise de personal silvic”. Declarația îi aparține șefului Inspectoratului Județean de Poliție al județului Maramureș, comisar Viorica Marincaș și a fost făcută în cadrul unei întâlniri la Prefectura Maramureș pe tema realizărilor din 2012.
Din raportul prezentat aflăm că în judeţul Maramureş, suprafaţa fondului forestier este de 257 000 ha, din care, cea mai mare parte, este administrată prin Direcţia Silvică Maramureş, precum şi de un număr de opt ocoale silvice private, existând totodată şi o suprafaţa de 15 600 ha care nu este asigurată cu pază.
“Infracţionalitatea din domeniul silvic se manifestă pregnant la nivelul judeţului în zonele Vişeu de Sus, Borşa, Ruscova – Repedea - Poienile de Sub Munte, Săpânţa - Remeţi. Acesta lucru se datorează atât faptului că în unele zone, principalele mijloace de subzistenţă sunt asigurate prin tăierea şi comercializarea materialului lemnos, precum şi crizei economice care a dus la oprirea altor activităţi de natură economică în acele zone, comerţul cu material lemnos rămânând singura modalitatea de a obţine venituri rapid şi cu eforturi minime.
De asemenea s-a constatat că prejudicii semnificative au fost aduse fondului forestier de către grupări infracţionale constituite din agenţi economici şi angajaţi din sistemul silvic, care sub o aparentă legalitate a diverselor documentaţii întocmite sau a unor subterfugii prin care ocolesc cadrul legal de exploatare, au extras din fondul forestier însemnate cantităţi de material lemnos.
Având în vedere aspectele mai sus menţionate, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, la sfârşitul anului 2011, în c