Pensiile de stat nu mai garantează veniturile viitoare. Cele din pensiile private vor fi şi ele insuficiente. Ca urmare, tinerii care au în prezent 30 sau 35 de ani trebuie să economisească în plus, şi să investească, încă de pe acum, spun profesioniştii. Este nevoie „să pună deoparte“, doar pentru „pensie“, cel puţin 10% din veniturile lunare actuale, pentru a avea şanse să se apropie de nivelul de trai dorit. La început, banii trebuie investiţi în acţiuni şi în alte active care dau randamente mari pe termen lung.
„Cât ar trebui să economisească? Sincer: 30% din venituri“, propune Mihnea Bărbulescu, director de marketing la Erste Asset Management România (EAM). Firma este cel mai mare administrator de investiţii din România cu active de peste 3,77 miliarde de lei.
Rata de economisire propusă include şi viramentele în pensiile private, obligatorii sau nu, dar severitatea răspunsului este oricum pe măsura dificultăţii problemei.
Cât şi cum?
„Cât să consum şi cât să economisesc? Este o dilemă şi mai profundă în perioade de criză economică, când standardul de viaţă este greu de menţinut, de unde tendinţa de a renunţa la economii sau, şi mai rău, de a trăi pe credit“, spune Alin Brendea, director general adjunct al firmei de brokeraj Prime Transaction.
Răspunsul ar trebui să fie rezultatul unei ecuaţii de patru variabile: suma economisită, frecvenţa economisirii, rata de creştere sperată şi valoarea finală, aminteşte Adrian Danciu, director general al societăţii de administrare a investiţiilor SAI Broker Cluj Napoca.
„Trebuie să prestabilim cel puţin trei din necunoscute, ca să aplicăm formulele de calcul“, spune Adrian Danciu.
De exemplu, „dacă dorim ca, în momentul ieşirii la pensie, peste 30 de ani, să avem economii de circa 67.000 lei, este nevoie să economisim aproximativ 45 de lei pe lună, la un randament mediu anual de 8%“,