Copia în miniatură a multiplului campion olimpic a participat, luna trecută, ghidat de Camelia Potec, la Grand-Prix-ul de la Paris: loc 2 la 50m spate, sub campionul mondial la seniori din 2011! Fost karatist, uluieşte în apă: a doborît recordul lui Răzvan Florea la 50m spate.
Ritualul e mereu acelaşi. Înotătorii apar încolonaţi, fiecare se opreşte docil în faţa culoarului său. Îşi dau jos halatul şi respiră adînc înainte de salt. Pentru Robert, puştiul de 15 ani, acum începe mereu flashback-ul: halatul de care se descotorosea în copilărie era un kimono, centura de la brîu era colorată şi muncită vreme de doi ani. Şi atunci, ca şi acum, a luat o gură mare de aer. A decis să renunţe la karate. A intrat în apă. După 7 ani în bazin a ajuns să viseze la Rio 2016: Robert a ajuns speranţa României la o medalie olimpică în nataţie!
Cum a "fugit" de sportul tatălui
Nu i-a fost uşor să renunţe la karate. Sensei îi era chiar tatăl, Ciprian Glinţă, dar acesta i-a susţinut opţiunea. Azi, părintele răsuflă uşurat: "Atît eu, cît şi nevasta mea sîntem vechi în lumea artelor marţiale. Am chiar şi un club în Piteşti! Normal că l-am îndrumat către acelaşi sport", începe seniorul familiei. "După vreo doi ani şi jumătate, deşi crescuse mult şi schimbase culoarea centurii de cîteva ori, m-a luat de mînă şi mi-a spus că vrea altceva. Şi nu l-am refuzat!", rememorează bărbatul.
"N-aveam speranţe cu el"
Succesul a venit cu întîrziere. "Ţin minte şi acum prima lui zi la bazin", completează Viorel Ciobanu, antrenorul lui Robert la CSM Piteşti. "A venit să-nveţe să înoate! Nu ştia să facă nimic, eu îl luasem doar pentru iniţiere. Sincer, nu credeam că voi face mare lucru cu el, puştiul avea o constituţie fizică dezavantajoasă, era slab!", adaugă Ciobanu. "Totuşi, marele lui avantaj a fost că a învăţat incredibil de repede. E foarte, foarte îndemînatic!", complet