Până la demararea programului, proprietarii din piaţa veche mai au o ultimă oportunitate de vânzare cu un credit garantat de stat
Aceştia au umplut piaţa de oferte, însă nu au renunţat la pretenţiile financiare
Nici după lansarea programului nu vor modifica preţurile prea mult, ci vor aştepta să vadă cum se modifică cererea şi dacă băncile vor propune noi produse de creditare
Dacă programul "Prima Casă" a reprezentat din 2009 încoace un motor care a susţinut piaţa apartamentelor vechi, perioada până la demararea programului destinat exclusiv achiziţiei de apartamente noi este pentru proprietarii din piaţa veche o ultimă oportunitate de vânzare cu un credit garantat de stat. Astfel, de teamă să nu rămână cu locuinţele nevândute, proprietarii apartamentelor vechi din Capitală par să fi reacţionat imediat la anunţarea programului "Noua Casă", aceştia umplând în ianuarie piaţa de oferte.
În prima lună a acestui an, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oară la vânzare este cu 12% mai bogată faţă de începutul lui 2012 şi depăşeşte de peste două ori oferta din decembrie 2012, conform raportului lunar de monitorizare imobiliară Anunţuriparticulari.ro.
Cu toate acestea, intenţiile de transformare a programului "Prima Casă" în "Noua Casă" nu par să aibă însă momentan o influenţă directă şi asupra preţurilor solicitate de proprietari. "În condiţiile unei pieţe care dă semne de stabilizare, preţurile medii din ianuarie 2013 au înregistrat variaţii atât pozitive, cât şi negative, comparativ cu finalul anului 2012. Totul însă într-o marjă de +/-3%", spun reprezentanţii portalului imobiliar. Astfel, dacă pe segmentul garsonierelor şi apartamentelor de patru camere preţurile medii s-au apreciat uşor, unităţile de două şi trei camere au preţuri de strigare mai mici faţă de luna decembrie a anului trecut.
Analiza portalului arată că