Opt organizaţii solicită ministrului Culturii, Daniel Barbu, să nu semneze avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pentru mutarea Halei Matache de pe actualul amplasament din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
ActiveWatch, Asociaţia pentru Documentarea şi Protecţia Patrimoniului Pro.Do.Mo, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, ViitorPlus-Asociaţia pentru dezvoltare durabilă, Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, Asociaţia pentru Tranziţie Urbană şi Grupul pentru Patrimoniu şi Acţiune Civică consideră că decizia Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice de joi, prin care Primăria Generală a Municipiului Bucureşti va putea muta Hala Matache, contravine documentelor de urbanism emise, precum şi principiilor dezvoltării durabile şi interesului public.
"Având în vedere controversele din jurul acestui caz, organizaţiile semnatare consideră că procesul prin care s-a ajuns la această decizie a fost lipsit de transparenţă. Pe ordinea de zi a Comisiei nu a figurat discutarea acestui aviz. Mai mult, premergător emiterii avizului, Comisia a dezbătut exclusiv asupra a trei variante de mutare a Halei, fără a lua în calcul opţiunea menţinerii acesteia pe actualul amplasament, aşa cum se prevede în documentaţia de urbanism existentă. Solicităm Ministrului Culturii să dea dovadă de transparenţă şi să demareze o procedură de consultare publică pe această temă. Timp de peste doi ani, coaliţia Platforma pentru Bucureşti a adus argumente pertinente pentru menţinerea Halei pe amplasamentul său actual", spun organizaţiile semnatare în comunicat.
Organizaţiile reamintesc "angajamentul primarului Sorin Oprescu de a menţine Hala Matache pe poziţia sa actuală, de a o conserva şi, ulterior, restaura (în cadrul conferinţei de presă din 15 iulie 2011)".
"Deşi au existat avize de construcţie p