Cinci primării din judeţ înregistrau, potrivit Finaneţelor sibiene, datorii la 31 decembrie 2012. Acestea vor trebui să le diminueze, până la 31 martie, cu 85 la sută, altfel nu vor primi bani de la bugetul de stat. Guvernul vine însă şi cu o soluţie, anume împrumuturi de la Ministerul de Finanţe.
Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice din Sibiu, la sfârşitul anului trecut, cinci primării din judeţ rămăseseră cu datorii. Cea mai mare o avea comuna Jina, care trebuie să plătească nu mai puţin de 443.000 lei pentru lucrări de alimentare cu apă. Copşa Mică are datorii de peste 280.000 de lei către furnizorul de apă, în parte datorită pierderilor mari cauzate de instalaţiile prea vechi, iar în parte deoarece consumatorii nu şi-au plătit facturile.
Nici Biertanul nu stă mai bine, figurând cu o datorie de peste 250.000 lei pentru lucrările la reţelele de canalizare şi staţia de epurare.
Mult mai mici sunt arieratele primăriei din Sadu, care trebuie să găsească peste 20.000 de lei pentru reţelele de alimentare cu apă, pe când Laslea are datorii de aproape 20.000 de lei pentru colectare deşeurilor menajere.
Potrivit DGFP Sibiu, primăriile şi instituţiile publice care înregistrează arierate la data de 31 ianuarie 2013, au obligaţia diminuării volumului acestora cu cel puţin 85% până la data de 31 martie.
„În cazul nerespectării acestor prevederi, se sistează alimentarea, atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale”, transmit reprezentanţii direcţiei.
Primăriile pot solicita de la Ministerul Finanţelor Publice, până la data de 29 martie, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, care