Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, scrie, intr-o postare pe blog, ca Mecanismul de Cooperare si Verificare si acordul cu FMI sunt doua programe care ar putea contribui in anii urmatori la cresterea economica a Romaniei, astfel incat aceasta sa ajunga pana la 4% pe an. Potrivit ambasadorului britanic, cele doua programe ar putea elibera potentialul economic al Romaniei, ar putea atrage investitori atat din Marea Britanie cat si din alte tari si ar putea inversa declinul competitivitatii din Romania
"De ce ar trebui sa ne pese foarte mult de MCV? De ce trebuie sa avem un foarte mare interes in succesul FMI? Deoarece aceste doua programe pot face toata diferenta privind viitoarea crestere economica a Romaniei. In cativa ani, Romania ar putea ajunge la o crestere de 4% pe an si poate sa recupereze distanta fata de restul Europei. Sau nu. Aceste programe pot stimula potentialul economic din Romania, atrage investitori din Marea Britanie si din alte parti si pot inversa declinul competitivitatii Romaniei. MCV + FMI = 4%', scrie ambasadorul britanic.
Martin Harris arata ca "exista doua platforme fundamentale de reforma in Romania, prin care autoritatile romane si-au asumat angajamente fata de institutiile financiare internationale si partenerii europeni - acordul Stand-By cu FMI (plus Banca Mondiala si UE) si Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru combaterea coruptiei si pentru reforma sistemului judiciar, cu UE".
Ambasadorul precizeaza ca misiunea FMI a inregistrat progrese importante in ceea ce priveste consolidarea fiscala in Romania, adaugand ca "cifrele din prezent ale Romaniei privind datoria publica ar fi invidiate de multe alte state membre ale UE. Acest lucru este cu atat mai impresionant, avand in vedere ca a fost vorba despre un an electoral."
Misiunea FMI a reliefat insa si faptul ca e nevoie