Unei femei din Dolj i se reţin sistematic bani din pensie. După ce bătrâna a returnat 8.000 de lei, recent, i s-au mai cerut 3.300 de lei.
Casa Judeţeană de Pensii Dolj recunoaşte că un funcţionar a făcut o greşeală, dându-i mai mulţi bani bătrânei la pensie. Femeia rămâne cu 338 de lei pe lună.
Dumitra Butarin din comuna Urzicuţa, sat Ionele, judeţul Dolj, ne-a sesizat la redacţie un aspect mai puţin obişnuit. Femeia, de 78 de ani, ne-a scris că, timp de mai mulţi ani la rând, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj i-a reţinut suma de 8.000 de lei din pensie, bani pe care femeia i-a achitat până la ultimul leu. Motivul pentru care i s-au reţinut banii a fost că nu avea dreptul să cumuleze mai multe pensii (şi de urmaş, şi de CAP). „Am avut trei pensii: de CAP, de stat şi de urmaş. Toate adunate făceau o sumă infimă de 300 de lei“, povesteşte bătrâna. Casa Judeţeană de Pensii Dolj i-a transmis femeii acum câţiva ani că nu mai are dreptul la pensia de urmaş, cumulată cu cea de CAP şi cea de stat, şi, după câteva luni, au început să curgă penalităţile (debitul iniţial fiind de 3.000 de lei): „Mi-a venit mai întâi înştiinţare că trebuie să plătesc 3.000 de lei. I-am achitat, apoi mi-a venit iar să plătesc 2.600 de lei. Am fost în audienţă să văd pentru ce sunt banii... nimeni nu te bagă în seamă. După ce am terminat de plată şi suma aceasta (ei spunându-mi că sunt penalităţi), mi-a mai venit 1.200 de lei cheltuieli de judecată (dar care judecată nu ştiu)“.
Întrebaţi de ce nu s-a făcut verificarea pensiei bătrânei în momentul în care a apărut legea care interzicea cumularea pensiei de urmaş cu alte tipuri de pensii, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Dolj susţin că abia de câţiva ani se poate face verificarea după codul numeric personal (CNP) şi se poate observa dacă unii au cumulate mai multe pensii. Cât despre sumele exorbitante cerute bătrânei