Ambasadele sunt asemenea unor obiective naturale. Aceste reprezentanţe sunt punctele operaţionale ale diplomaţiei americane şi, nu de puţine ori, ţina principală a demonstraţiilor şi atacurilor, relatează publicaţia „Foreign Policy.”
Securitatea în cadrul ambasadelor Statelor Unite ale Americii a trecut prin schimbări dramatice în ultimele decenii – proces declanşat de atacul cu bombă de la Ambasada SUA din Beirut, în 1983 şi accentuat de atacurile coordonate din Africa în 1998. De atunci s-au adăugat noi norme şi măsuri de protecţie, mereu adaptate.
După atentatele din 1998, bugetul anual repartizat Biroului Departamentului de Stat ce se ocupă de securitatea reprezentanţelor Diplomatice ale SUA a crescut vertiginos de la suma de 200 de milione de dolari, la 1,8 miliarde de dolari.
În aceeaşi perioadă de timp au existat 39 de atacuri asupra ambasadelor, consulatelor şi personalului oficial din instituţiile americane, potrivit unui raport al Oficiului de Responsabilitate a Guvernului, ce ţine de Congresul american care este însărcinată cu auditul, evaluarea şi monitorizarea instituţiilor guvernamentale.
„În primul rând, sapă mai întâi şanţul tău,” a recomandat în paginile sale publicaţia „The Economist”, punând în discuţie planurile unei noi ambasade americane la Londra.
Ambasadele Statelor Unite sunt mai sigure ca niciodată, dar ar putea exista un cost diplomatic al tuturor acestor reprezentanţe pe teritoriu străin.
În cele din urmă, aceasta este imaginea pe care Statele Unite o prezintă lumii. Însă chiar şi în contextul evenimentelor de maximă tensine, din ultima perioadă, în ciuda tuturor mecanismelor de apărare, ambasadele nu sunt obiective impenetrabile.