Tei uscaţi, care se pot prăbuşi oricând la o furtună mai puternică, mesteceni prea înalţi, care se izbesc în geamurile locuinţelor, afectează acoperişul clădirilor, pătrund cu crengile în balcoane, pini ale căror crengi se prăbuşesc la intrarea în scările de bloc şi multe alte cazuri de arbori care reprezintă un pericol public sunt rezolvate în această perioadă prin tăieri controlate, la mare înălţime, cu ajutorul unei macarale. În alţi ani, asemenea operaţiuni au fost făcute cu echipe de alpinişti, dar şi aceştia au refuzat să acţioneze la unii arbori, fiind mult prea periculos.
„În ultima perioadă, după numeroase campanii de toaletare şi tăiere a arborilor cu probleme, au rămas pe teritoriul municipiului Suceava o serie de copaci cu risc deosebit, care nu puteau fi curăţaţi în condiţii normale. De aceea a trebuit să apelăm la serviciile unei macarale închiriate, cu ajutorul căreia putem face toaletări chiar şi la o înălţime de 23 de metri”, a declarat Remus Teodorovici, şeful serviciului Spaţii Verzi, din cadrul Direcţiei Domeniului Public al municipiului Suceava.
Acesta a precizat că până acum, în acest sezon rece, au fost tăiaţi aproximativ 60 de arbori, în special din speciile mesteacăn, plop şi tei, care reprezentau un risc deosebit atât pentru trecători, pentru mijloacele de transport parcate, cât şi pentru copiii care se jucau în jurul blocurilor.
Printre copacii tăiaţi se numărau unii care s-au uscat aproape inexplicabil, cauza fiind de fapt lucrările de modernizare a reţelelor de apă, canalizare şi termoficare.
„Lucrările de anii trecuţi le-au rupt rădăcinile, unii s-au şi uscat, dar alţii nu mai erau bine ancoraţi şi la un vânt puternic deveneau un pericol pentru cei din jur”, a precizat Vasile Iftimie, inspector în cadrul Direcţiei Domeniului Public, care se afla ieri cu o echipă de toaletare arbori în cartierul George Enescu, pe