O unitate de învăţământ din Comăneşti, Bacău, poartă numele unui general de jandarmerie care a executat cinci oameni în numele comunismului
1 /.
Pe 22 martie 2011, Consiliul Local al oraşului băcăuan Comăneşti aprobă cererea profesorului Robert Laic, preşedintele Comisiei de învăţământ şi cultură, prin care Şcoala nr. 5 primea şi numele de „General Costachi S. Ciocan”. În urmă cu 64 de ani, acesta a ucis cu sânge rece cinci români.
Din arhiva Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) am aflat că „în data de 30 iulie 1949, Costachi S. Ciocan (Constantin, pe numele său real) a fost arestat pentru crime împotriva umanităţii”.
Potrivit fişei matricole penale, fiind locotenent de jandarmi la Chestură, Ciocan „s-a oferit voluntar să execute o sentinţă de condamnare la moarte a cinci cetăţeni români“, fiind deţinut pentru aceasta la închisorile din Făgăraş, Jilava şi Aiud.
Dosarul său penal a fost găsit în arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aşa cum ne-au precizat reprezentanţii Institutului.
Generalul criminal cu merite culturale
Viceprimarul din Comăneşti, Nicolae Ciocan, este chiar nepotul generalului. „Nu a fost propunerea mea să botezăm aşa şcoala, dar nu mă puteam opune. Eu nu ştiu de aceste fapte, eu sunt născut în 1955. A fost înaintat la gradul de general de Emil Constantinescu, probabil că atunci a fost şi reabilitat. Eu îl ştiu ca pe un om pasionat de cultură, chiar a scris o carte despre comunism”, ne-a declarat, pentru EVZ, viceprimarul Ciocan.
Botezul şcolii cu numele unui criminal împotriva umanităţii este interzis prin OUG 31/din 13 martie 2002. Vicele din Comăneşti nu pare sigur că va schimba numele. „Din 2011 şi până acum puteam să fim anunţaţi dacă erau probleme. Acum mi se pare cam târziu", încearcă să ne convingă Nicolae Ciocan.
„Nu ştiu de aces