La Focșani, Ziua Unirii a început pe la prânz, în Piața Unirii, când, odată cu instalarea carelor de televiziune, au intrat în dispozitiv polițiștii, jandarmii, militarii, sepepiștii, sereiștii, atât în uniformă, cât și în civil. După vreo două ore au început să sosească coloanele de funcționari convocați din instituțiile publice și din primării, elevii și activiștii de partid aduși cu autobuzele. Dacă adunăm și cele câteva zeci de gură-cască ce s-au strâns crezând că vor primi fasole cu cârnați, ca la Iași, la discursurile oficiale au asistat vreo trei mii de persoane.
Cine a participat într-un an la manifestările dedicate Unirii de la 24 ianuarie la Focșani se poate lăuda amicilor, la bere, că a fost prezent la toate cele dinainte, precum și la cele ce vor urma. Pentru că sunt organizate după aceeași rețetă: elevi, militari, funcționari, activiști de partid, polițiști, jandarmi, sceneta cu Vodă Cuza și Moș Ion Roată, baia de mulțime, retragerea cu torțe și petrecerea de după. Diferența este dată de câteva amănunte, între care temperatura de afară, personajele participante și cârciuma. Anul acesta, de exemplu, vedeta evenimentului a fost nu baronul Marian Oprișan, nici premierul înfrigurat Victor Ponta, ci armăsarul cu care și-a făcut intrarea în scenă Cuza Vodă. Un cal frumos, demn de un rol principal în filmele lui Sergiu Nicolaescu, care a eclipsat, prin simpla-i prezență, discursurile demagogice ale politicienilor și momentul băii de mulțime.
Anul trecut, înainte de discursurile publice, baronul Marian Oprișan și deputatul PDL Alin Trășculescu s-au întâlnit și au stabilit pe cine și cât timp trebuie să huiduie simpatizanții de partid. Acum n-a mai fost cazul.
În schimb, un tractor al serviciului de salubritate, încărcat cu zăpadă, a spart pavajul montat în Piața Unirii, în urmă cu mai puțin de doi ani. Proiect finanțat din fonduri europen