Şoferii care încalcă regulile de circulaţie primesc, de la 1 februarie, amenzi mai mari. Odată cu creşterea salariului minim brut pe economie de la 700 la 750 lei, a crescut şi punctul de amendă, de la 70 la 75 lei. În ediţia de astăzi vă prezentăm abaterile încadrate în clasele III şi IV de sancţiuni, iar luni pe cele din clasa V.
Potrivit Codului Rutier, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv 6-8 puncte, ceea ce înseamnă sume cuprinse între 450 şi 600 lei, conducerea unei maşini cu permis de conducere expirat, conducerea unei maşini de o persoană care nu şi-a preschimbat permisul de conducere naţional românesc la schimbarea domiciliului sau reşedinţei, în termenul prevăzut de lege, conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obţinut în alt stat, dar şi pentru cei care nu-şi preschimbă certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului ori remorcii.
Aceleaşi sancţiuni se aplică şi conducătorilor auto care nu păstrează o distanţă laterală suficientă faţă de o maşină care vine din sens opus, celor care nu respectă semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor de interzicere sau restricţie ori a celor temporare, celor care nu respectă obligaţia de a permite unui alt conducător să părăsească intersecţia, dar şi pentru nerespectarea regulilor de circulaţie în cazul mopedurilor şi bicicletelor. Tot între 6 şi 8 puncte de amendă primesc şi cei care nu reduc viteza în cazurile prevăzute de regulament, cei care au montat pe maşină, remorcă sau tramvai lumini de altă culoare sau intensitate, lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate, dar şi cei care circulă cu un autovehicul, remorcă sau tramvai cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori c