E un raport mort. E litera moarta inca dinainte de a fi citit. Lectura filelor produse de Comisia Europeana si date publicitatii sub asa-numitul Mecanism de Cooperare si Verificare al Uniunii Europene mi-a lasat un gust amar. Cuprinde, desigur, o realitate dincolo de orice comentarii, dar din pacate documentul CE este un banal copypaste. E plin de clisee si vorbe goale. E scris intr-o limba de lemn inexpresiva si, adesea, fara sens. E scris in bruxelleza, limba oficiala a birocratiei europene. E ca o fotografie luata dupa un interviu. Dar e aici numai o versiune, doar unul dintre intervievati apare citat. Este un tablou incomplet, fals si inconsistent. Un prim exemplu - Situatia grava a massmedia - cea mai grea dupa 89 - este tratatata superficial, scolareste, cu evidenta adresa politica, ignorind de fapt miezul chestiunii. Mass media e totusi parte integranta din mecanismul democratiei.
Iata numai cateva intrebari. Raportul pune in prin plan cele 11 puncte din vara lui 2012. Era chiar atat de important ca ele sa fie reluate ? Tot CE admite ca alegerile din decembrie au fost corecte si recunoaste majoritatea astfel constituita, si acordul cu Traian Basescu - ca un prilej bun pentru continuarea eforturilor de reforma. Sa nu fi sesizat CE, spre deosebire de massmedia si diplomatia occidentala, ca Traian Basescu i-a tras pe sfoara atunci cand a insistat sa fie impus cvorumul la referendum, dupa care acelasi Traian Basescu a cerut simpatizantilor sai sa nu se prezinte la vot?
Sunt chiar atat de europene paragrafele in care CNA este certat ca nu a pus stavila atacurilor mass-media adresa unor “magistrati”, care nici nu sunt de fapt magistrati, ma refer la membrii CCR, cind in Romania exista reglementari clare cu privire la insulta si calomnie? Ar trebui sa citeasca un jurnal german sau britanic, italian sau francez, sa vada ce presiune uriasa pune presa aco