Nivelul de finanţare a sistemului de sănătate din România ca procent din PIB ar putea ajunge la media europeană, de peste 8%, într-un orizont de timp de cinci-şapte ani, potrivit afirmaíilor lui Efthymios (Makis) Papataxiarchis, preşedintele ARPIM, una dintre cele mai importante asociaţii din industria farmaceutică locală.
Acesta este scenariul optimist şi s-ar putea aplica în condiţiile în care Guvernul va menţine un ritm de creştere satisfăcător al fondurilor alocate sistemului sanitar.
În 2012, bugetul alocat Sănătăţii a reprezentat circa 3,9% din PIB, iar estimările pentru anul acesta indică o creştere până la un nivel de 4,5%. Spre comparaţie, cheltuielile cu sănătatea ale Franţei şi Belgiei, raportate la PIB sunt de 11%, potrivit revistei britanice ”The Economist”. De asemenea, Elveţia, Canada, Germania şi Austria alocă sănătăţii între 10 şi 11% din PIB pe an. De departe însă, SUA sunt staul care cheltuie cei mai mulţi bani cu sănătatea – circa 16% din PIB.
În 2013, România va avea un buget alocat Sănătăţii de 29,8 miliarde de lei (6,7 miliarde de euro), reprezentând atât bugetul MS cât şi pe cel al CNAS, cu peste 20% mai mare faţă de cel alocat anil trecut. Unul dintre motivele care au dus la creşterea este şi decizia MS de a achita parţial datoriile acumulate în intervalul 2007-2012, majoritatea pentru medicamente. Suma ce urmează să fie plătită este de aproximativ 3,5 miliarde de lei (800 milioane de euro), din totalul estimat de ministrul Eugen Nicolăescu la aproximativ 4,5 miliarde de lei. Suma nu coincide însă cu estimările industriei farmaceutice ai cărei reprezentanţi reclamă datorii ce pot atinge 10 miliarde de lei.
Cum arată bugetul Sănătăţii în 2013 şi 2014, găsiţi detalii aici (http://adevarul.ro/sanatate/politici-bani/cum-vor-cheltui-banii-sanatatii-anul-acesta-1_50fea2d351543977a98f750c/index.html)
”România es