Astăzi, celebra cârtiţă Phil le va da de ştire americanilor dacă iarna este pe ducă sau dacă mai rămâne încă şase săptămâni. Cunoscută sub numele de \"Ziua Cârtiţei\", sărbătoarea a devenit o componentă esenţială a folclorului american.
Zeci de mii de oameni vin anual la întâlnirea cu Phil. Potrivit tradiţiei, iarna va fi blândă dacă acesta iese din vizuina sa în timpul unei zile înnorate. Când însă rozătoarea îşi vede umbra şi fuge înapoi sub pământ, e semn că gerul va continua.
Conducător de trib indian
Este drăguţ, aproape orb, acoperit cu blăniţă închisă la culoare şi măsoară un pic peste 20 cm. Este foarte important, deoarece americanii aşteapta de la el în fiecare an, pe 2 februarie, să afle de la el când vine primăvara. “Phil” reprezintă o poveste de import, iar obiceiul a fost adus de imigranţii nemţi care au populat zona actualului stat american Pennsylvania undeva la începutul anilor 1700.
Legenda spune, printre altele, că primul animal care le-a ieşit în cale nemţilor porniţi la căutare de arici a fost o cârtiţă şi, de atunci, acesta a fost animalul folosit pentru cea mai aşteptată şi neobişnuită prognoză meteo din America. Numele de Phil are şi el povestea lui, rozătoarea fiind botezată după un conducător de trib indian, cunoscut de englezi sub numele de “King Philip”.
Cuşca superaccesorizată
Cum află americanii de la Phil dacă şi când scapă de iarnă? Se scoate cârtiţa Phil din cuşca superaccesorizată găzduită de Biblioteca oraşului Punxsutawney, Pennsylvania.
Cuşcă în care Phil stă 364 de zile pe an, cu temperatura reglată automat şi cu mâncare controlată biologic si organoleptic. Se duce rozătoarea în afara oraşului, şi cu câteva clipe înainte de 7:30 dimineaţa se aşează pe buturuga centrală, special amenajata în acest scop. Phil va “şopti” ceva la urechea maestrului de ceremonii, care, la rândul său, va anunţa ce a