Moartea lui Nicu Ceauşescu stârneşte controverse peste controverse. Apropiaţii familiei Ceauşescu nu au acceptat niciodată diagnosticul pus de medici: ciroză hepatică. Ipotezele lansate sunt însă şocante: iradiere cu iraniu sau omorât cu zile de sistemul medical comunist.
"Străinii e bine să ştie adevărul. Dumneavoastră (presa - n.r.) întâi să aflaţi adevărul despre ce a fost în ţară", declara după Revoluţia din 1989, Nicu Ceauşescu.
La mai bine de două decenii de la moartea dictatorului Nicolae Ceauşescu, ne întoarcem în trecut, căutând explicaţii. Nicu Ceauşescu căpătase, înainte de revoluţie, imaginea unui satir decandent şi lipsit de scrupule. Anii aveau să demonstreze, totuşi, că adevărul lăsat cu limbă de moarte de "Prințisor" are mai multe valenţe. Viaţa, dar mai ales dispariţia lui au iscat controverse, cu atât mai mult cu cât, peste ani, mulţi aveau să spună că Nicu Ceauşescu a avut, în fapt, un destin chinuit.
Imaginea lui Nicu Ceauşescu a fost marcată de contradicţii generate de acţiunile sale, ale familiei şi anturajului. Parcurse pas cu pas, ele pot desluşi un tablou care a condus, într-un final, către sfârşitul viitorului urmaş al poporului. Puse cap la cap, că într-un joc de puzzle, trăirile şi experienţele lui Nicuşor duc, ascendent, pe drumul morţii, ale cărei cauze, astăzi, par a fi incerte.
Să ne întoarcem în timp, la Sibiu, în 1986, acolo unde a fost mutat de familie. Numirea lui la şefia judeţului avea să fie considerată drept antrenamentul necesar care avea să-l pregătească drept succesor la cârma ţării. De fapt, la Sibiu, s-a umanizat în faţa poporului, iar imaginea de "prinţişor" avea să dispară prin contactul direct cu sibienii. Un moment care aminteşte despre aplecare lui în problemele ţării este relatat de prietenul său, Florea Voinea.
"Ce s-a întâmplat în ianuarie '85... Ceauşescu a fost informat