Arhivele publicaţiei „New York Times“, ale Wikipedia şi alte 90 de resurse web vor fi folosite pentru a crea tipare utile în prezicerea viitorului. Microsoft este unul dintre parteneri.
Cercetătorii de la Microsoft şi de la Technion - Institutul de Tehnologie din Israle - lucrează la programul care să le permită analiza arhivelor unor resurse de informaţii de pe Internet. Baza de date de la „New York Times“ cuprinde anii 1986 până în 2007. Ei urmăresc să descopere un tipar pentru anumite evenimente, cum ar fi revoltele, răspândirea bolilor sau creşterea numărului de morţi - şi, dacă se poate, să le prevină, scrie „MIT Technology Review“.
Liderii proiectului sunt Eric Horvitz de la Microsoft şi Kira Radinsky de la Technion şi detaliile acestuia sunt prezentate în documentul „Mining the Web to Predict Future Events“. „Presupunem că evenimentele din lume apar pe baza unor probabilităţi care, la rândul lor, generează ştirile referitoare la evenimentele în cauză.“ Astfel, ei folosesc datele disponibile în aceste arhive şi pot crea un tipar pe baza căruia populaţia poate fi informată. Cercetătorii chiar afirmă că informarea s-ar putea face cu un an înainte de un posibil eveniment major.
Imparţial şi cu acces la trecut şi prezent
Software-ul învaţă să genereze tipare din cantităţi mari de date, poate monitoriza mai multe surse de informaţii şi poate face asocieri multiple între evenimente desfăşurate la momente diferite. De asemenea, nu este uitată nici abilitatea de a funcţiona în timp real, să monitorizeze informaţiile proaspete. Dacă există motive de îngrijorare, poate informa despre acest lucru.
Faptul că programul are acces în mod constant atât la informaţiile din trecut, cât şi la fluxul prezentului îl ajută să ştie mai multe lucruri decât poate cunoaşte un om. Asta pentru că raportările umane se fac la studii sau la experţi, iar