Secretarul de Stat, "starul rock" Hillary Clinton a părăsit puterea vineri cu convingerea că a restaurat blazonul Americii şi a remodelat politica sa în străinătate, toate atuuri într-o cursă pentru Casa Albă în 2016 despre care această fiară politică rămâne evazivă.
Lidera diplomaţiei americane a ieşit de pe scenă la apogeul popularităţii sale după ce a apărat timp de patru ani, în toată lumea şi cu o loialitate de neclintit, o diplomaţie orchestrată de preşedintele Barack Obama şi consilierii săi.
Chiar dacă experţii şi diplomaţii recunosc la ea profesionalismul, energia şi o carismă "excepţională" pentru că a purtat valorile şi interesele primei puteri mondiale, le este mai dificil să îi atribuie succese majore sau eşecuri răsunătoare.
Cu ocazia aprecierii bilanţului său, această avocată strălucită care a fost Primă Doamnă, senatoare şi candidată la alegerile primare democrate în 2008, a primit un cor de laude în ultima sa săptămână: o baie de mulţime la Departamentul de Stat, cine mondene, conferinţe, întâlniri cu presa şi chiar un interviu cu Obama care a numit-o "printre cei mai buni secretari de Stat" din istoria Statelor Unite.
Apoi Clinton a recunoscut că are "inima grea" la părăsirea unei administraţii de 70.000 de persoane care asigură funcţionarea celei mai mari reţele diplomatice de pe planetă, cu 275 de posturi.
Aceasta s-a declarat "extrem de mândră" că a fost vocea acestei "naţiuni indispensabile", unei "Americi mai puternice astăzi la ea acasă şi mai respectată în lume", mulţumită unei "modalităţi diferite de a face diplomaţie".
Aceasta a amintit moştenirea preşedintelui George W. Bush primită atunci când Obama i-a acordat Departamentul de Stat în ianuarie 2009: "Două războaie, o economie în cădere liberă, alianţe slăbite, un statut diplomatic deteriorat şi multe întrebări în lume cu privire la valorile Americ