"Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii de politică monetară la 4,75% în luna decembrie"
Banca centrală ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 12% şi pe cele în valută până la 18,5% în 2014, spun analiştii
Analiştii economici apreciază că Banca Naţională a României (BNR) va menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% pe tot parcursul acestui an, anticipând că la finalul anului 2014 banca centrală ar putea relaxa politica monetară, prin reducerea dobânzii la 4,75% în luna decembrie.
Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) consideră că BNR ar putea menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 5 februarie 2013, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
Rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate în acest an
Totodată, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea rămâne nemodificate pentru pasivele în lei şi pentru cele în valută ale instituţiilor de credit, care în prezent se ridică la 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru valută.
Mai mult, analiştii economici anticipează că aceste cote vor fi păstrate pe tot parcursul acestui an, atât pentru dobânda de politică monetară, cât şi pentru RMO.
"Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii de politică monetară la 4,75% în decembrie 2014. Banca Naţională a României ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 12% şi pe cele în valută până la 18,5% în decembrie 2014", se spune în comunicat.
Consiliul de Administraţie al BNR a menţinut în şedinţa din 7 ianuarie rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei şi val